Aliança en la prevenció d’incendis forestals

Aliança en la prevenció d’incendis forestals

6 MUNICIPIS DE L’ALT PENEDÈS I EL GARRAF S’ALIEN PER A LA PREVENCIÓ D’INCENDIS I LA COOPERACIÓ EN CAS D‘EMERGÈNCIA PER FOC

El protocol de coordinació pretén rendibilitzar els recursos disponibles i millorar l’eficàcia en les actuacions.

En el marc de relació intercomarcal que suposa la Mancomunitat Penedès Garraf, sis municipis limítrofs entre les comarques, inicien una acció de cooperació en matèria d’emergència per foc.

Es tracta dels ajuntaments de Castellet i la Gornal, Olèrdola, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls a la comarca de l’Alt Penedès, i de Canyelles i Olivella a la comarca del Garraf. Aquests municipis, catalogats com a zones d’alt risc d’incendi forestal,  comparteixen característiques comunes; la població està disseminada en nuclis ubicats en masses forestals amb elevat risc d’incendi, les zones boscoses són limítrofs, i tot i que alguns tenen agents municipals, no disposen de cossos policials propis.

Els punts d’acord de cooperació es basen en els Plans d’Actuació per Emergència que ja tenen cadascun dels municipis, i proposen la creació d’un inventari únic de camins rurals, punts de recollida d’aigua, circuits d’evacuació, punts de confinament i dispositius d’emergència. Aquestes voluntats s’han traslladat en un protocol marc que s’ha signat aquest dilluns a Canyelles, i que neix amb l’objectiu de que si sumin altres ajuntaments del territori de la Mancomunitat. Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella, ha destacat que “amb aquest protocol es recull la voluntat de cooperar entre municipis i de donar resposta immediata a les emergències”.

Prèvia a la signatura del protocol, s’ha dut a terme una reunió de treball que ha servit per compartir entre els municipis, coneixements i pràctiques sobre la correcte gestió de l’entorn natural, les mesures de reducció del risc i les mesures de seguretat. Alhora s’ha posat en valor la tasca que realitzen les ADF i els grups d’autoprotecció, així com la feina que desenvolupen els cossos policials i els d’emergència quan actuen en primera línia de foc. L’alcalde de Castellet, Miguel Delgado, ha recordat que “cada ajuntament ja disposa del seu pla, però al treballar en un àmbit superior es sumen esforços per aconseguir l’objectiu de que ningú prengui mal en cas d’incendi”.

El protocol també busca que els ciutadans puguin formar part del pla de prevenció i per aquest motiu es contempla com a part important la informació a la població. Des dels ajuntaments es busca la col·laboració ciutadana, i es proposa crear mecanismes de coordinació del voluntariat social i de suport a la intendència en cas d’emergència. Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola reconeix que “compartir organigrama i voluntariat ens ha de permetre actuar de la manera més ràpida possible”.

La prevenció és el gran aliat per a evitar incendis, per aquest motiu es recorda que a partir del 15 de juny i fins al 15 de setembre cal sol·licitar permís per poder encendre qualsevol mena de foc, per realitzar activitats de crema agrària o treballs forestals que generin restes vegetals. La presidenta de la Mancomunitat i alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, ha parlat sobre “la necessitat d’actuar dels municipis en aquells terrenys i parcel·les que estan abandonats i que poden suposar un risc davant l’augment de temperatures i les onades de calor”.

Comparteix
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr