La Mancomunitat aprova nous estatuts

La Mancomunitat aprova nous estatuts

Amb aquesta aprovació s’incorporen noves atribucions i es posen les bases per a que, en un futur, puguin incorporar-se municipis del Baix Penedès i l’Anoia.

El Castell de Castellet ha acollit aquest dijous el ple d’aprovació dels nous estatuts de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Hi han assistit els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de les dues comarques així com el presidents dels respectius Consells Comarcals i representants d’altres entitats del territori.

Al llarg del ple s’ha posat de relleu la tasca duta a terme per aquesta històrica institució, nascuda l’any 1981 de la unió voluntària dels ajuntaments i que en l’actualitat inclou la totalitat de municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.

Un dels objectius d’aquest govern per aquesta legislatura és preparar una Mancomunitat oberta al futur i amb els estatuts que ara aprovem podrem donar resposta a les necessitats que puguin tenir els ajuntaments i el territori” ha manifestat Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat, durant l’obertura de l’acte.

LA COMISSIÓ D’ESTATUTS

Els estatuts actuals s’aproven després del treball iniciat al maig del 2017 amb la constitució de la comissió d’estudi de l’avantprojecte de modificació dels estatuts de la Mancomunitat.  Al llarg d’aquests mesos, la comissió i els ajuntaments han realitzat un procés de debat obert que ha permès incorporar de manera consensuada les aportacions realitzades pels municipis.

En la seva intervenció Aureli Ruiz vicepresident de l’ens i un dels membres de la comissió ha assenyalat que la Mancomunitat “obre una nova etapa en què modernitzem el seu funcionament i fem de la transparència criteri clau de la seva actuació“.

D’altra banda, el també vicepresident i membre de la comissió, Miguel Delgado, ha afirmat que “amb la reforma obrim la possibilitat a noves opcions i serveis, però seran els ajuntaments qui decidiran quins són d’acord les seves necessitats en cada moment“.

De la seva part, Pol Pagès, alcalde Sant Quintí de Mediona i membre de la comissió, ha destacat que “la cooperació és important per poder donar resposta al ciutadà i oferir millors serveis, amb aquest estatuts la Mancomunitat es fa gran i ara cal ser proactius per augmentar aquesta cooperació“. D’altra banda Ferran Llombart, regidor de Sitges ha destacat el procés com un “exemple de consens i d’entesa des de les discrepàncies pròpies de cada ajuntament” mentre que Jordi Rius, alcalde Santa Fe que també ha participat en la comissió, ha posat de manifest la “valuosa feina que s’hi ha fet per part dels membres de la comissió i del personal de la Mancomunitat“.

MARC COMPETENCIAL I TERRITORIAL

Els nous estatuts, que s’estructuren en un preàmbul, 9 títols i 47 articles, adapten el funcionament de la institució a la normativa actual i regulen aspectes bàsics de funcionament per al ens locals com ara l’administració electrònica.

També es reformen les competències actuals i s’incorpora la possibilitat de prestar nous serveis als ajuntaments a partir de les demandes ja fetes en els darrers temps. Així mateix, s’incorporen noves atribucions que es poden desplegar en un futur i defineix el marc legal per fer-ho. En l’esperit de la reforma destaca la voluntat de poder utilitzar la mancomunitat com a òrgan de gestió per part dels ajuntaments i delegar en ella la prestació conjunta d’aquells serveis que considerin necessari.

En darrer terme destacar que es posen les bases per a què, en un futur, es puguin incorporar municipis del Baix Penedès i l’Anoia.

 

Comparteix
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr